Ukrudt

DAD-AWA gør jeg ved ukrudt?

Alle har sikkert et problem med ukrudt.

Sprøjtegift og ukrudtsbekæmpelse er en stor forretning og ofte siges det at det ikke er godt for miljø’et.

For eksempel gift som “Round-up”, som ikke er den bedst løsning for alle, det ødelægger miljøet og ukrudt får en dårlig lugt når det visner. Ofte skal man passe på med at bruge for meget og det skal helst ikke være fugtigt hverken dagen før eller i de dage man sprøjet.

Et husråd er at blande

almindelig mad-eddike, sammen med salt og opvaskemiddel og derefter spray over .. nogle nævner at man kan blande kausisk soda i ovennævnte.. Det lugter så af eddike, men vores test viser at det er mere effektivt end f.eks. round-up.

Salt alene virker ikke særligt godt, det udtøre ukrudt men går ikke ned i røderne.

Den bedste metode er at finde en dag efter at der har været godt med regn og jorden er godt fugtig. Efterfølgende graver man så skidtet op, med rod. Det er det mest effektive og bagefter bør man så holde det ved lige med at luge.. Bruger du skuffejern eller hakke skal du være opmærksom på at løs jord er godt for ukrudtsfrø, så dæk det godt til efter at du har brugt skuffejernet.

Hvis du har mulighed for at forberede dig i MEGET god tid, så kan du dække området med pap og sort plastik. Så får jorden hverken lys eller vand. Hvis du vil undgå ukrudt i et mindre højbed så læg en gang pap ned i bunden (oven på græs og andet) og derefter plantejord ovenpå… (Det bør ikke været farvet pap, men almindelig brun pap).

Andre giver det gode råd, at hvis du har et bed så sørg for at planterne du sætter står så tæt at der ikke kommer luft og lys ned på den omkringliggende jord, for så kan ukrudt ikke få næring eller lægge sine frø der. Bark, bakkeflis eller hø er også en mulighed, men det kræver så også at dine planter kan tåle at overfladen er fugtig samt at du udskifter denne årligt. (For at undgå råd og eventult svampe dannelse.)

Har du et stort område med små perlesten, en gårdsplads eller et område med granitskærver, så kan man holde det lidt nede ved at sørge for at der ofte rives .. små kim planter får så ikke ro til at sætte sig og gro fast, og du vil ofte kunne se efter et stykke tid at de små planter kommer op og ligger udtøret på overfladen ovenpå dine sten, hvor det er let at samle op.

Har du sprøjtet, er det ofte kun overdelen der visner og du har så nogle rødder som går op i sten-laget som så bliver til jord og et ynglested for kommende ukrudt.

Et stort område kan måske ordnes med en “Harve” eller gårdsrive som du selv kan bygge eller købe i dyre domme til din havetraktor eller havefræser. Desværre koster de den anden halvdel af din bonde-gård.

Uanset hvad vi har prøvet har det altid været bedst at få alt op med rod.. Husk ukrudt skal ikke i din kompost, for så har du blot dobbelt så meget ukrudt næste gang du blander din jord med din kompost. Har du mulighed for at brænde det af, så er du sikker på at rødder og frø ikke overlever, du kan så lave en mild blanding af din aske i kompost jorden (Pas dog på med at bruge for meget aske.)